Värdegrund och riktlinjer

Kyrkans Akademikerförbund delar de grundläggande värderingar i sociala och etiska frågor som övriga fackförbund inom Saco och Svenska kyrkan har.

Utgångspunkt för vår verksamhet är våra medlemmars engagemang, förbundets stadgar och en grundläggande princip om ömsesidig respekt.

Vi stödjer och utgår även från FN:s Global Compact och International Labour Organisation, ILO:s, konventioner.

Orden mod, omtanke och inblick är våra kärnvärden. Tillsammans bildar de vår värdegrund. De beskriver hur vi vill uppfattas och hur vi vill bedriva vårt fackliga arbete.

Mod är att stå upp för medlemmarnas rättigheter och ställa krav på motparten.

Omtanke innebär att se till medlemmarnas bästa och konsekvenserna för Svenska kyrkan. Omtanke innebär också att man sätter sig in i medlemmens eller motpartens bild av verkligheten och bemöter den med respekt.

Inblick innebär att vi har god kunskap om Svenska kyrkans organisation och de avtal och regelverk som gäller för dem som arbetar där.

"Ett konstruktivt förbund som ser, förstår och agerar."
Genom att se, visar vi på närhet och omtanke, genom att förstå, visar vi på vår inblick och kunskap och genom att agera visar vi på vårt mod.

Senast ändrad 2012-09-11

KyrkA