Testa hur stressad du är

Stress och utbrändhet är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning inom Svenska kyrkan. 2011 kom en första rapport från Försäkringskassan och sedan har det bekräftats i ytterligare rapporter. Präster och särskilt kvinnor inom yrket är oftare än andra sjukskrivna för stressrelaterade symptom.

Stressjukdomar smyger sig oftast på, bit för bit. Men det finns möjligheter att upptäcka dem i tid. Börja gärna med att göra Karolinska sjukhusets stresstest som finns här på sidan. Skriv ut, fundera några miuter över din egen situation, och kryssa i frågorna. Den tid det tar är din hälsa värd. Får du mer än 18 poäng bör du fundera över hur du kan förändra din situation.

Stresstestet är framtaget av  Marie Åsberg, professor emeritus på Karolinska institutet och den främste inom stressforskningen i Sverige. Det går inte att ställa en diagnos utifrån testet, men det ger en fingervisning om hur du har det.
– De flesta får ett eller annat poäng i testet. Den som har fler än 18 kan vara i riskzonen och har anledning att se över sin arbetssituation, säger Marie Åsberg till tidningen Arbetarskydd.

Senast ändrad 2019-06-18