Om du funderar på pension?

Den allmänna pensionen måste du ansöka om, oavsett ålder, ansök i god tid, gärna 2-3 månader innan du vill ha din första pensionsutbetalning. Ansöker gör du hos Pensionsmyndigheten, genom att logga in på webben (kräver e-legitimation) eller via blankett.

• Du kan tidigast ta ut den allmänna pensionen från 61 år, tänk på att ett tidigt uttag ger dig lägre allmän pension livet ut.
  • Du har enligt lag rätt att arbeta kvar till 67 år, ju längre du arbetar desto högre blir din allmänna pension (finns dock vissa undantag).
  • Den allmänna pensionen är väldigt flexibel, du kan ta ut den till 25 procent, 50 procent, 75 procent eller hela pensionen, du kan ta ut premiepensionen för sig och inkomstpensionen för sig. Du kan också börja ta ut den allmänna pensionen och sedan ångra dig och stoppa uttaget. Det finns även möjlighet att jobba samtidigt som du tar ut den allmänna pensionen. ( Se nedan )
  • Den allmänna pensionen betalas alltid ut månadsvis och hela livet.
  • Om du får en låg total pension, under cirka 13 000 kronor efter skatt, och inte har stora tillgångar (det egna boendet räknas inte som tillgång). På pensionsmyndigheten.se/beraknabt kan du se om du är berättigad bostadstillägg.

De flesta tjänstepensionsbolag skickar ut information om din tjänstepension automatiskt cirka tre månader innan du fyller 65 år.

• Du kan tidigast ta ut din tjänstepension från 55 år, i vissa avtal gäller 61 år, även här blir beloppet lägre ju tidigare du tar ut den.
  • Det finns många som vill trappa ner mot slutet och kanske jobba deltid, kolla om och hur det påverkar din tjänstepension och kom överens med din arbetsgivare.
  • Du kan även ta ut tjänstepensionen flexibelt, oftast krävs dock att du går ner i arbetstid i samma utsträckning som du tar ut tjänstepension. När du väl har börjat ta ut din tjänstepension så kan du inte ångra dig. I de flesta tjänstepensioner kan du välja mellan att ta ut delar av pensionen under en viss tid, eller ta ut den varje månad under resten av ditt liv.

• I de flesta fall krävs en ansökan för att ta ut ditt privata pensionssparande.
  • Det privata pensionssparandet kan du tidigast ta ut från 55 års ålder.
  • När du väl har börjat ta ut ditt privata pensionssparande så kan du inte ångra dig.
  • Normalt betalas det privata pensionssparandet ut under fem års tid.

Texten här är till stor del hämtad från pensionsmyndigheten.

Planera i tid! Hur kommer din ekonomi att se ut? Vilka utgifter har du? Vilka inkomster har du? Gör en pensionsbudget. Man måste börja någonstans, jag hoppas att detta kan hjälpa dig på vägen mot pension.

• Eventuella ersättningar kan minska, om du blir arbetslös så får du en reducerad a-kassa, om du har bostadstillägg till din sjukersättning reduceras bostadstillägget med den ökade inkomsten som pensionen ger. Har du änkepension minskar denna. En del inkomstprövade pensionsförmåner, exempelvis bostadstillägg till pensionärer, kan påverkas om du har sparat kapital.
  • Ta reda på vilka avgifter som tas ut och vad eventuella efterlevandeskydd kostar i dessa lösningar. Du kan själv välja att förvalta pengarna och på det viset slippa avgifter som gör att kapitalet sjunker.
  • Tänk på skatten! Du kan få ut mindre pension efter skatt än om du väntat med att ta ut den. Pension och arbetsinkomst läggs nämligen ihop. Du kan alltså behöva betala statlig skatt om inkomsterna totalt (lön + pension) överstiger cirka 35 500 kronor per månad.
  • Kan du spela med din pension? Avkastningen behöver vara bättre än uppräkningen av pensionerna. På den pension man tar ut i förväg måste avkastningen vara hög för att det ska bli en bra affär, hög avkastning kräver oftast högre risk och då handlar det inte om placeringar i säkra räntepapper. Eftersom spartiden är ganska kort mellan 61 år fram till 65-66 års ålder så är frågan om man ska våga ge sig in på aktiemarknaden för att eventuellt kunna nå en så hög avkastning.
  • Egenföretagare (enskild firma/fysisk delägare i Handelsbolag) kan tjäna på detta eftersom de betalar en lägre egenavgift om de tar ut allmän pension. Kravet är dock att man har tagit ut hela sin allmänna pension under HELA inkomståret.
  • Jag har pratat med många människor som inte vet om att de har börjat ta ut sin allmänna pension från 61 år, än mindre hur den påverkas och vilka effekter det kan få. Vår kundservice får en hel del samtal när människor fyller 65 år som säger att de vill ansöka om sin allmänna pension. De har då redan tagit ut den från 61 års ålder, utan att ha en aning om detta. Jag säger det igen, det är bättre att göra medvetna val än omedvetna.

Observera! – detta är en allmän information och inte specifikt för dig som arbetar inom Svenska kyrkan. För mer inforamtion om vad som gäller specifikt för dig – se mer under fliken Äldreombudsmannen informerar.

Senast ändrad 2018-12-18