Bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen försvinner

2015-12-10  |  Uppdaterad 2016-05-26

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen försvinner. Nu har riksdagen klubbat igenom beslutet som stoppar den kritiserade "stupstocken".
– Jag är glad att vi i dag sätter stopp för utförsäkringspolitiken, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, s, i ett pressmeddelande.

Det var alliansregeringen som den 1 juli 2008 införde en maxtid på två och ett halvt år för hur länge en person får vara sjukskriven.

De nya reglerna fick stora konsekvenser för enskilda individer som riskerade att hamna i fattigdom efter att de utförsäkrades - trots att de inte hade förutsättningar att jobba.

Sedan reglerna infördes har framför allt Vänsterpartiet varit starkt kritisk, men även regeringen har velat ta bort den bortre tidsgränsen.

I våras kom de första signalerna om att den kritiserade "stupstocken" var på väg bort - och efter en omröstning i riksdagen på onsdagen har en majoritet nu röstat för regeringens proposition om att ta bort tidsgränsen.

– Jag är glad att vi i dag sätter stopp för utförsäkringspolitiken. Den har inte gett människor bättre förutsättningar att bli friska och komma tillbaka till arbete – tvärtom. I en tid då sjuktalen ökar måste vi lägga resurser på insatser som vi vet ger resultat, inte på ineffektiva och omänskliga utförsäkringar, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Förslaget träder i kraft från 1 februari 2016.

Texter om sjukförsäkring