Förlikning och utköp i Jämtland

2014-05-12

Svenska kyrkan går nu med på en förlikning sedan fackföreningen SAC stämt dem inför Arbetsdomstolen. Stämningen gällde en olaglig uppsägning och pastoratet betalar nu 300 000 kronor till den anställda.

En diakon som arbetat inom Brunflo pastorat i Jämtland fick efter en längre tid av mobbning och utfrysning på arbetsplatsen ett mejl från kyrkoherden där hon uppmanades att säga upp sig. Redan tidigare hade hennes tjänst skurits ned från heltid till 75 procent. Kvinnans fackförbund, Syndikalisterna, SAC, inledde förhandlingar med pastoratet. Till slut valde facket att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Nu har pastoratet gått med på förlikning och ska betala 300 000 kronor till den felaktigt uppsagda medlemmen.

– Det är synd att det blev ett utköp eftersom medlemmen egentligen ville jobba kvar. Samtidigt är det svårt att i längden hjälpa och stödja en enskild medlem mot en arbetsgivare som så tydligt vill bli av med medlemmen. Då är utköp enda lösningen, säger SAC:s fackliga samordnare John Nordmark i en kommentar till tidningen Arbetaren.

Problemen på arbetsplatsen började 2011 då en ny kyrkoherde anställdes. Diakonen berättade om mobbning och utfrysning. Kyrkoherden har dock hävdat att det inte handlat om mobbning utan om samarbetsproblem och att det var därför den anställde erbjudits att säga upp sig.