Historiskt svår avtalsrörelse

2016-03-17

Konfliktrisken har gått från grönt trafikljus till gult. Aldrig i Industriavtalets snart tjugoåriga historia har det varit så svårt att komma överens med arbetsgivarna. Det slår IF Metalls ordförande Anders Ferbe fast, när bara två veckor återstår till deadline för årets avtalsförhandlingar.

Torsdagenden 17 mars kallade de fem facken inom industrin till en välbesökt pressträff där de gav sin syn på det enligt dem ”unika” läget i årets avtalsförhandlingar.

Med bara två veckor till deadline är fack och arbetsgivare långt ifrån en uppgörelse. Inte ens ett första förslag ligger på bordet. Förra veckan sade Teknikarbetsgivarna nej till förhandlingsledarnas – de opartiska ordförandena OPOs – första plan.

Industrins löneavtal ska sätta ramarna för löneökningarna på den övriga ar betsmarknaden, deras procentsats är det så kallade ”märket”. Därför är det viktigt att de blir färdiga i tid.

– Det är första gången som vi med bara två veckor till 31 mars vare sig har en grundskiss att utgå ifrån eller en första hemställan från de opartiska ordförandena, säger Anders Ferbe.

– Situationen är komplex och komplicerad, under industriavtalets tjugoåriga era har vi aldrig upplevt något liknande. Vårt absoluta mål är att försöka träffa ett avtal med industriarbetsgivarna före månadsskiftet – avtal som kan normera på svensk arbetsmarknad, som resten av parterna och branscherna kan förhålla sig till.

– Men ju närmare vi kommer påsken och månadsskiftet utan att vi kommit in i reella förhandlingar så ökar konfliktrisken. Ytterst prövas styrkan på ömse sidor, säger han.

Läs mer på Dn.se