Industrifacken vill ha 2,8 procent

2016-12-01

Industrifacken har antagit sin gemensamma avtalspolitiska plattform och kräver 2,8 procent i löneökning.
LO: Glädjande med ja till avtalsplattformen.
Arbetsgivarverket fortsätter kräva sifferlöst.

Alla fem förbunden i Facken inom industrin har beslutat att gemensamt anta det förslag till avtalspolitisk plattform som presenterades den 28 oktober. Facken inom industrin - IF Metall, Livs och GS, samt tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer - kräver precis som förra året 2,8 procent i löneökning.

– Förbundsmötet anser att förslagen och nivån i plattformen är väl avvägda med hänsyn till det ekonomiska läget och garanterar reallöneförbättring. Det är också viktigt för våra medlemmar att en ytterligare avsättning görs till deltidspension, säger Gerald Lindberg, andre ordförande för Livs, till tidningen Lag & Avtal.

Livs förbundsmöte sa även ja till att ingå i LO - samordningen och rekommendationen till gemensamma avtalskrav inför 2017.

Hans motpart, Anders Canemyr, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen, är kritisk till Facken inom industrins låglönesatsningar. De främjar inte produktivitet och tillväxt i företagen, anser han.

– Det är värt att notera att utan produktivitet och tillväxt kan man säga att det saknas förutsättningar för löneökningar. En låglönesatsning stärker inte heller industrins utveckling, lönsamhet och internationella konkurrenskraft. Härutöver är en låglönesatsning problematisk då vi i dagsläget har grupper som inte kommer in på arbetsmarknaden på grund av redan höga ingångslöner, säger han till Lag & Avtal.

Den 21 december kommer de fullständiga avtalskraven från Facken inom industrin att överlämnas till arbetsgivarna. Förhandlingarna ska sedan föras med målet att de ska vara slutförda senast den 31 mars nästa år.