Meny
Press   |   A-kassa   |   Kyrkfack   |   Kalender
 
Logga in

Ingen förlust att dela lika på föräldraförsäkringen

2015-05-07

Det är en myt att familjen förlorar ekonomiskt på att föräldrarna delar lika på föräldraförsäkringen. I alla fall om de har arbeten som omfattas av kollektivavtal och får föräldralön. Det visar Saco i en rapport. Samtidigt lanserar Saco nytt ett verktyg på Saco.se där alla blivande föräldrar kan se hur mycket de har att leva på vid olika fördelning av föräldrapenningdagarna.

De blivande föräldrarna kan mata in sina löner och det antal månader som kollektivavtalet ger föräldralön. Då framgår hur den disponibla inkomsten förändras beroende på hur föräldraledigheten fördelas.

– Vi tror att många kommer att bli förvånade över resultatet. Förutsatt att de har rätt till sex månaders föräldralön visar det sig nämligen att det lönar sig att dela någorlunda lika, trots stora löneskillnader mellan föräldrarna. Det är först när dagarna med kollektivavtalad föräldralön är slut som det blir mest lönsamt om den som tjänar minst stannar hemma, säger Thomas Ljunglöf, statistiker på Saco..

Med Sacos räknesnurra blir det lättare än tidigare att få en överblick över privatekonomin vid olika fördelning av dagarna med föräldrapenning. Förhoppningsvis bidrar det till att män och kvinnor delar mer lika på uttaget ur föräldraförsäkringen. Samtidigt visar räknesnurran även kollektivavtalets betydelse för inkomsten under föräldraledigheten.

– Lång och upprepad frånvaro från arbetet för framförallt kvinnor gör att de får en sämre löneutveckling, sämre möjligheter att göra karriär och en lägre pension, säger Thomas Andrén, välfärdsekonom.

Saco anser att föräldraförsäkringen ska vara tredelad så att 130 dagar reserveras för kvinnan, 130 för mannen och att 130 dagar kan överlåtas fritt mellan vårdnadshavarna. Men innan det är genomfört kan kunskap om att föräldrarna kan dela på föräldraledigheten utan att förlora ekonomiskt förhoppningsvis göra att uttaget blir jämnare fördelat än idag.

Läs hela rapporten här.

 

 
 
Kyrkans Akademikerförbund
Östermalmsgatan 68 A
114 50 Stockholm
Besök: Östermalmsgatan 68 F
 
Telefon: 08-441 85 60
Fax: 08-441 85 77
kansli@kyrka.se
Org.nr: 802002-7218