Integrationsdebatten tar fart - förslag öppnar för minimilöner

2015-01-16

Med regeringskrisen i alla fall tillfälligt lagd på hyllan kan vi vänta oss mer sakpolitisk debatt. Bland annat om integrationspolitiken. Det är en angelägen debatt. Integrationspolitiken fungerar uppenbarligen inte särskilt bra när det tar åratal innan de som flyr för sina liv börjar arbeta.

Det är dock viktigt att tänka sig för. Först ut var Göran Hägglund och Kristdemokraterna med ett förslag som bygger på ekonomiska incitament. Lägre bidrag och ett nytt etableringsavdrag ska leda till att fler invandrare kommer i arbete snabbare. Underförstått säger Göran Hägglund att flyktingarna har det för bra idag.

Höga bidrag och låga arbetsinkomster gör det inte mödan värt att försöka arbeta. Problemet är att förslaget bäddar för mindre seriösa arbetsgivare att utnyttja systemet, något som i sin tur kan leda till att det blir nödvändigt att lagstifta om minimilöner i Sverige.

Om detta skrev Sacos presschef Anders Jonsson strax före jul. Texten fick stor spridning.