KyrkA i topp då inkomstförsäkringen i fackförbunden jämförs

2013-11-22

KyrkA har en av de bästa inkomstförsäkringarna. Det visar en sammanställning av fackförbundens olika inkomstförsäkringar som tidningen Dagens Nyheter låtit göra.

Kyrkans akademikerförbund hamnade på prispallen vid jämförelsen mellan 34 olika fackförbund. En fin delad andra plats placerar KyrkA bland de bästa i klassen. Allra högst på Dagens Nyheters lista hamnade Vårdförbundet.

Inkomstförsäkringen är ett komplement till den ersättning som betalas ut från a-kassan när en person blivit arbetslös. Fenomenet med inkomstförsäkringar har vuxit fram i takt med att ersättningen från a-kassan blivit allt mindre. A-kassan ger endast 80 procent av en månadslön på högst 18 700 kronor.

Efter att ha jämfört avgifter och villkor har man kommit fram till en rankinglista där Vårdförbundet är på topp och Kyrkans akademikerförbund tillsammans med Lärarnas riksförbund kvalar in på silverplats. Totalt ingår 34 förbund i rankinglistan.

Det som gör störst skillnad är hur många dagar som ersättningen betalas ut. Både Vårdförbundet och Kyrkans akademikerförbund betalar ut för 200 dagar och båda förbunden har också en relativt låg medlemsavgift. KyrkA har heller inget inkomsttak för försäkringen vilket många andra förbund har.

Fackförbundens ranking:

19. Akademikerförbundet SSR
20. Livs
20. Sveriges psykologförbund

Hela undersökningen är publicerad i Dagens Nyheter, papperstidningen, 2013-11-22.