KyrkA stämmer Veddige-Kungsäter församling

2013-04-12

Kyrkans Akademikerförbund stämmer  Veddige-Kungsäters församling i  Arbetsdomstolen för uppsägningen av kyrkoherde Joakim Selln. KyrkA anser att det varken funnits laglig grund för att avskeda Joakim Selin eller saklig grund för en uppsägning från hans tjänst som kyrkoherde.

Kyrkans Akademikerförbund begär 200 000 kronor i allmänt skadestånd och dessutom drygt 474 000 kronor i ekonomiskt skadestånd för utebliven lön sedan uppsägningen i juni förra året. Summan ökar enligt stämningsansökan med drygt 46 000 kronor för varje månad  fram till att det blir en huvudförhandling i Arbetsdomstolen.

- De har hållit inne hans lön på mycket vaga grunder, förklarar ombudsman Vibeke Hammarström på Kyrkans Akademikerförbund.

-  Församlingen har inte haft någon laglig grund för att avskeda Joakim Selin. Vi ser att det är absolut nödvändigt att driva ärendet, eftersom  arbetsgivaren har ringt runt till personer som finns på de telefonlistor från kyrkoherdens telefonsamtal som de har begärt ut.

Kyrkorådet i Veddige-Kungsäters församling har tidigare fått skarp kritik från domkapitlet i Göteborg för att de begärde ut listor över vilka nummer som Joakim Selin hade ringt till i tjänsten."Det visar inte på respekt för kyrkoordningens regelverk", skrev domkapitlet i sitt beslut. Enligt domkapitlet riskerade  församlingen genom sitt agerande att röja hemligheter som faller under kyrkoherdens tystnadsplikt i självavårdsfrågor.

Arbetsgivaren skrev inte protokoll vid förhandlingar

- Arbetsgivaren vill inte kännas vid att vi har fullgjort vår förhandslingsskyldighet. De har inte ens skrivit de protokoll de åtagit sig att göra, berättar Vibeke Hammarström

För de uteblivna protokollen yrkar Kyrkans Akademikerförbund på ett allmänt skadestånd på 80 000 kronor för brott mot kollektivavtalet KHA 94.

Läs mer i artikel i Kyrkans Tidning. Se länk till höger.