LÅST LÄGE I MEDLINGEN

2017-06-17

Under veckan har parterna KyrkA och Skao suttit i medling.
Medlingen leds av två mycket erfarna och kompetenta medlare Claes Stråth och Karl Olov Stenqvist. Trots att KyrkA visat öppenhet för tentativa förslag från medlarna har Skao inte rört sig utan hävdar fortfarande att de inte bara kraftigt tänker försämra prästernas arbetstid utan även kräver att prästerna ska acceptera att Kommunal tecknar avtal för dem. Jämför med parallellen om det vore i sjukvården avtalet förhandlades; att läkare ska acceptera att sjukvårdsbiträden ska bestämma läkarnas arbetstid och villkor. Eller att undersköterskorna bestämmer vikariatsersättningen för sjukhusdirektören.
Detta är nackdelen med ett sammanhållet avtal och detta är varför KyrkA har yrkat på ett eget avtal för den församlingsvårdande sektorn.
Medlingen fortsätter på tisdag men risken är överhängande för att det blir konflikt.