LO tar hjälp av teolog för synen på lönebildning

2014-05-16

LO tar hjälp av en teolog för att få ­ordning på lönebildningen. Professor Carl-Henric Grenholm ska på ­fackets beställning skriva om rättvis lön – med utgångspunkt i både Marx och Luther.

– Hur stora löneskillnader som är acceptabla ska jag inte spekulera om. Lönerna sätts i förhandlingar. Jag tycker dock det är viktigt med lika lön för lika arbete och solidarisk lönepolitik, säger Carl-Henric Grenholm, som är professor i etik vid teologiska institutionen vid Uppsala universitet, till tidningen Arbetet.

För LO:s räkning ska han skriva en rapport som är en del av ett arbete med en ny lönepolitisk modell. Carl-Henric Grenholm anser att löneskillnaderna ska vara små – och att individuell lönesättning bygger på en föreställning om att vi egentligen inte vill arbeta.

Läs hela artikeln i Arbetet