Nordung Byström vald till ny biskop i Härnösand

2014-09-22

Eva Nordung Byström, kyrkoherde i norra Ångermanland, har valts till biskop i Härnösands stift. Eva Nordung Byström medverkade i boken ”Kyrkoherde & kvinna” som gavs ut av Kyrkans Akademikerförbund våren 2013.

Eva Nordung Byström är 57 år, och har en gedigen förankring i Härnösands stift. Sedan tio år är hon kyrkoherde i Arnäs Gideå Trehörningsjö pastorat. I boken Kyrkoherde & kvinna talar hon om vikten av balans i arbetet mellan att vara församlingspräst och högsta verkställande chef i en organisation.

– Församlingsborna vill att jag ska vara präst medan kyrkans organisation kräver att det administrativa ska fungera, säger hon i boken och påpekat att den balansen har hon att hantera.

Tidigare har Eva Nordeung Byström arbetat som präst i olika församlingar i Jämtland och Västernorrland. Hon har också varit gymnasie- och studentpräst i Örnsköldsvik. Eva är bosatt i Moliden utanför Örnsköldsvik.

Eva Nordung Byström kommer att vigas till biskop vid en högtid i Uppsala domkyrka den 14 december och efterträder stiftets nuvarande biskop Tuulikki Koivunen Bylund som går i pension.

Läs också: Kyrkans tidning