Nytt verktyg ger full koll på OSA

2018-05-07  |  Uppdaterad 2018-08-16

•  Bild: Sunt arbetsliv
  • Det har gått två år sedan Arbetsmiljöverkets OSA-föreskrifter trädde i kraft. Syftet är att minska den stressrelaterade ohälsan i arbetslivet. Men frågan som ställs är ofta: Hur gör vi? Hur jobbar vi konkret med frågorna på vår arbetsplats?

– OSA-kollen erbjuder stöd för vad OSA är och hur man kan jobba med frågor kring arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling, säger Stina Ellerfelt Sköld på Suntarbetsliv, som projektlett OSA-kollen ihop med Petra Salino.

Alla övningar är tänkta att göras i grupp och i dialog med varandra på arbetsplatsträffar. Samtidigt kan andra grupper ha nytta av materialet, liksom enskilda medarbetare som vill veta mer och kanske föreslå verktyget på sin arbetsplats.

OSA-kollen har tagits fram och kvalitetssäkrats gemensamt med parterna inom kommun- och landstingssektorn där Kyrkans

Filmer som väcker känslor
    OSA-kollen är helt digital och levandegör frågeställningar med hjälp av bland annat filmer och poddavsnitt. På alla OSA-områden finns startfilmer med fiktiva dramatiseringar av hur det kan se ut i samspelet på arbetsplatsen.

– Filmerna kan visas som start på en arbetsplatsträff. Det finns reflektionsfrågor till filmscenerna som hjälper till att starta en dialog om ämnen som inte alltid är så lätta att prata om. Känslan i samband med filmerna kan bli: ”Usch, så här vill vi inte ha det.”Tanken är att snabbt vända känslan till hur man vill ha det i stället och hur man förebygger situationer som kan leda till ohälsa, säger projektledare Petra Salino.

OSA-VERKTYGET

Upptäck nya OSA-kollen här

FILM
    Se en kort introduktionsfilm om OSA-kollen