Arbetsgivarnas ordförande har också uppdrag för fackförening

Publicerat i Kyrkans tidning den 16 maj 2013.

2013-05-16  |  Uppdaterad 2013-05-23

Ordförande för Kyrkans arbetsgivarorganisation, Jösta Claesson, har dubbla roller. Dels är han ordförande för arbetsgivarorganisationen inom Svenska kyrkan och dels är han förtroendeman och förhandlare för fackföreningen Vision. Det skriver Kyrkans tidning .

• Jösta Claesson är ordförande i Svenska kyrkans arbetsgivar-organisation. Samtidigt har han uppdrag för fack-föreningen Vision.  Bild: Svenska kyrkan
  • Jösta Claeson har uppdrag för Vison inom socialförvaltningen i Stockholms stad, där han är anställd som verksamhetsledare. Han sitter också i valutskottet i Stockolmssektionen av Vision. Samtidigt är han ordförande för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och därmed arbetsgivarorganisationens främste företrädare.

KyrkA är mycket kritiskt till att Jösta Claessons dubbla roller och menar att det skadar trovärdigheten för arbetsgivarorganisationen.
    – Naturligtvis har alla en föreningsfrihet men att vara aktiv i ett förbund som är motpart till den arbetsgivarorganisation du själv är ordförande i, och därmed den högste företrädaren för, innebär en stor risk för jäv, säger kretsordföranden för Göteborgs stift Anna-Lisa Saar till Kyrkans tidning.

Göta Claesson tillbakavisar kritiken i tidningen om att han skulle sitta på dubbla stolar.

– Det gäller att skilja på rollerna. Jag tror att jag är duktig på det. När jag är arbetsgivare är jag det och när jag är facklig är jag det, säger han till tidningen.

Jösta Claesson säger också till Kyrkans tidning att han skulle ha tagit kritiken på större allvar om den kommit från något av de andra, större förbunden, Lärarförbundet eller Kommunal.