Präst tog betalt -får kritik av Domkapitlet

2013-02-20  |  Uppdaterad 2013-02-21

Domkapitlet kritiserar en präst i Karlstads stift som tagit betalt för att utföra kyrkliga handlingar.  Men det hela anses inte så allvarligt att det finns skäl för någon åtgärd.

I oktober 2010 beslutade Kyrkomötet att präster endast får ta emot arvode från församlingar och inte från privatpersoner som ersättning för kyrkliga handlingar. Tanken är att kyrkans tjänster inte skall kosta något extra för kyrkans medlemmar.

Ibland önskar dock församlingsmedlemmar att få använda en präst som de tidigare haft kontakt med. Den ekonomiska ersättningen måste då lösas mellan församlingarna och prästen.

Prästen i Karlstads stift som tagit emot ersättningen är ångerfull och säger att det endast handlat om ersättning för resekostnader och att han inte känt till att det inte är tillåtet att ta emot pengar från privatpersoner.

Domkapitlet kritiserar prästen i Karlstads stift, men finner inte det så allvarligt att det finns skäl för någon åtgärd.