Så behandlar vi dina personuppgifter

2018-05-24  |  Uppdaterad 2018-10-25

Kyrkans Akademikerförbund följer de nya kraven enligt regelverket Dataskyddsförordningen (GDPR). Förbundet är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de uppgifter som finns här på hemsidan och som används av förbundet i samband med medlemskapet.

Uppgifter om medlemskap i en facklig organisation är känsliga personuppgifter där särskilt höga krav ställs.

Kyrkans Akademikerförbund kommer att använda de uppgifter du lämnar för att administrera ditt medlemskap, tillvarata dina intressen och fullgöra de skyldigheter som vi har mot dig som medlem.

Därför behandlar KyrkA, när det är aktuellt, dina personuppgifter för att du ska:

• Få rådgivning och annat stöd i arbetsrättsliga, professions- och fackliga frågor (innefattar bl.a. löneöversyn och rådgivning kring arbetslöshetsförsäkring och arbetsskadeförsäkring)
  • Få rättshjälp genom att bli företrädd i samband med fackliga förhandlingar samt i processer i domstolar och skiljenämnder.
  • Få den inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet
  • Få förbundstidningen
  • Delta i utbildningar, seminarier och andra medlemsmöten
  • Få karriärrådgivning inklusive CV-granskning
  • Få nyhetsbrev, medlemsinformation och liknande
  • Betala rätt medlemsavgift

För dessa behandlingar är den rättsliga grunden att fullgöra det avtal som medlemskapet innebär och/eller för att fullgöra vissa rättsliga skyldigheter vi har, som t.ex. en kollektivavtalad skyldighet.

Därför behandlar KyrkA också, när det är aktuellt, dina personuppgifter för att:

• Genomföra kollektivavtalsförhandlingar
  • Genomföra medlemsundersökningar
  • Genomföra enkätutskick gällande bl.a. lönestatistik
  • Framställa lönestatistik

För dessa behandlingar är den rättsliga grunden att fullgöra det avtal som medlemskapet innebär, för att fullgöra vissa rättsliga förpliktelser vi har och/eller uppgifter av allmänt intresse som förbundet utför.

Därutöver behandlar KyrkA dina personuppgifter för att kunna ge dig andra erbjudanden och förmåner.

För de här behandlingarna är intresseavvägning rättslig grund. Förbundet gör intresseavvägningen mot bakgrund av att du som medlem ska få ett mervärde utöver det som det fackliga medlemskapet innebär.

KyrkA kommer att radera dina personuppgifter i enlighet med förbundets raderingsrutiner när de ändamål för vilka behandlingarna sker inte längre är aktuella.

Du har rätt att få information om den behandling som sker, att få din personuppgifter rättade, att i vissa fall få uppgifterna raderade, att kräva att behandlingen i vissa fall begränsas, att i vissa fall invända mot behandling samt rätt till s.k. dataportabilitet. Dina rättigheter framgår av Dataskyddsförordningen (GDPR) artikel. 15-18, 20, 21, 22.

Du kan läsa mer om dem på tillsynsmyndigheten Datainspektionens webb

För de ovan angivna ändamålen kan vi komma att lämna uppgifterna till andra. När det är aktuellt lämnas uppgifter till exempelvis följande mottagare:

• Arbetsgivare - exempelvis i samband med lokala löneöversyner eller andra fackliga förhandlingar
  • Skattemyndigheten - vad gäller avdrag för medlemsavgifter
  • SPAR - för inhämtande av adressuppgifter
  • Det försäkringsbolag som förbundet samarbetar med rörande inkomstförsäkring
  • Tryckerier och distributionsföretag - när det gäller förbundstidning och andra trycksaker
  • Andra fackförbund och förhandlingskarteller som NN-förbundet samarbetar med
  • Saco
  • Av förbundet anlitade leverantörer av IT-stöd

•  Bild: Saco
  • Torbjörn Angelbrant

dataskyddsombud@saco.se

Vad är ert uppdrag?

Dataskyddsombudet ska övervaka att KyrkA och de andra Sacoförbunden följer reglerna och vi ska ge råd och stöd i det arbetet. Vi är dock inte ansvariga för att GDPR följs och ger inte instruktioner till exempelvis anställda om hur de ska hantera personuppgifter. Det faktiska arbetet med GDPR måste göras av varje enskild organisation inom federationen. Utöver det ska vi arbeta för att sprida en dataskyddskultur inom federationen genom att till exempel hålla i utbildningar.

Hur kommer ni att arbeta inledningsvis med GDPR?

Arbetet med dataskydd är ett ständig och långsiktigt arbete. Inledningsvis finns ett behov av att kartlägga hur medlemsuppgifter hanteras inom federationen i stort och hur de lämnas ut. Vi har redan fått önskemål om att ta fram olika mallar som kan användas för alla förbund. Det tycker vi är en bra idé.

Kontaktuppgifter till Kyrkans Akademikerförbund är:

Telefax 08-441 85 77
    E-post kansli@kyrka.se