Seger för förtroendevalda i höstbudgeten

2016-09-21

Ett bland många förslag i höstbudgeten är att förtroendeuppdrag, till exempel fackligt arbete, ska bli a-kassegrundande. Detta är något som flera fackförbund länge efterfrågat.

– Det här innebär en ökad trygghet för våra förtroendevalda, och det är bra. Vill vi ha människor som engagerar sig fackligt behovs också en grundtrygghet, säger Vibeke Hammarström kanslichef på Kyrkans Akademikerförbund.

– Grundtanken är att förtroendeuppdrag ska räknas in i både som arbetsvillkor och det som grundlägger a-kassebeloppet, men exakt hur detaljerna ser ut får vi återkomma med säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet till tidningen Arbetet.

Han påpekar att detta inte blir en stor kostnad för staten.
– Det handlar om en liten grupp men det är en viktig principiell fråga.

Frågan om a-kassa har länge varit prioriterad av LO. Vid kongressen i juni tog LO beslut om att driva frågan att verka för att fackliga förtroendeuppdrag ska kunna ligga till grund för a-kasseersättning om man blir arbetslös.

– Jag är jätteglad om det kommer en lösning på detta. För dem som är förtroendevalda är det en viktig fråga, men det är också en viktig demokratisk fråga, säger Christina Zedell, ombudsman på LO till tidningen Arbetet.

Ytterligare en förändring med facklig anknytning i höstbudgeten är att 64-åringar från och med nästa år ska ha rätt att gå in i a-kassan.