Union to Union bildas - LO-TCO Biståndsnämnd försvinner

2015-05-11

LO, TCO och Saco bildar en ny gemensam biståndsorganisation; Union to Union. Den nya organisationen ersätter LO-TCO Biståndsnämnd. Union to Unions uppdrag är att stödja och samordna LO, TCO, Saco och deras medlemsförbund i det internationella fackliga utvecklingssamarbetet.

Arbetssättet, att via svenska och globala fackliga organisationer stötta fackföreningar runt om i världen till att själva förbättra sina arbetsvillkor och teckna kollektivavtal med arbetsgivarna, ska fortfarande vara detsamma.

- Fackliga organisationer är en viktig kraft för utvecklingen i världen, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande LO. För hundratals miljoner människor är världen en mycket bättre plats att leva på än för 50 år sedan, men klyftorna mellan rika och fattiga ökar.

Nyligen visade också en rapport från Internationella valutafonden att det finns ett direkt samband mellan starka demokratiska fack och jämnare fördelning av resurser i ett land. Den långa erfarenhet och de många viktiga framgångar som svensk fackföreningsrörelse har är i ett internationellt perspektiv därför ett viktigt bidrag för att minska klyftorna.

- Det känns både roligt och betydelsefullt att alla centralorganisationer kommer samarbeta för att stärka mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt och minska fattigdomen runt om i världen, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

En viktig och växande grupp på arbetsmarknaden i många låg- och medelinkomstländer är akademiker.

- Världens akademiker bidrar redan till utveckling och välstånd, men kan göra det ännu mer om de organiserar sig och stärker sina rättigheter, säger Göran Arrius, ordförande Saco. Därför tar vi nu klivet in i Union to Union för att, tillsammans med våra medlemsförbund, engagera oss mer för våra systerorganisationer i andra länder.

Saco representeras i Union to Union av Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR, som ingår i presidiet för styrelsen. Ledamot i styrelsen är också Sacos internationella sekreterare Åsa Ehinger Berling.